Rural Development

  • Project Type: Residential
  • Client: Private
  • Status: Planning
  • Location: Maidstone

The central theme of the design is to construct a new farmstead type development.

The site is not suited to a sub-urban style development. The rural location has influenced all aspects of the design form the layout to the style and material pallet.

The layout is set around a central courtyard with the larger ‘barn’ house facing east to the new paddock. The main entrance faces the courtyard. The courtyard is bounded to the south by the car ports and garages, which are intended to act as a type of ‘stable’ to house the cars and keep them off the courtyard. A cental tree will provide screening and form a focal point around which the driveways are located. The small house are intended to reflect outbuildings and the roof forms are turned to add visual interest to the development.

Materiality

The buildings will be clad in vertical timber cladding with metal roofs and wall cladding. The materials are intended to be agricultural in feel reflecting the rural location and referencing barn the structures across the countryside. The zinc will be pre-patinated and the timber will fade to a silver grey over time. The materials are intended to weather and improve with age.

The landscaping has been carefully thought through. Each house has a garden suitable in size to the property it serves. The gardens and site access have been deliberately been kept to the west of the site to ensure the open field can be retained. The use for the field will not be used as garden space for the larger ‘barn’ house, but will be associated with the house with the itineration that it could be used for equestrian purposes. A small area for a stable has been shown. The paddock will be bounded by native hedgerows to encourage biodiversity. Groups of trees will be planted in the field to give a parkland feel. A pond will be built to encourage wildlife and further enhance the biodiversity of the site.


Back to top